Michael Palin
Michael Palin : HIMALAYA (ISBN 90-7634-189-3)

M. Palin - Himalaya
M. Palin – Himalaya
In Himalaya, Michael visits the Earth’s greatest mountain range – 1800 miles from the borders of Afghanistan to southwest China. He’d covered none of this ground before, let alone milked a dri, washed an elephant or swum at 14,000 feet… Himalaya might well have been Silk Road, which was a proposal from Roger Mills, our series producer. But when I opened out the atlas, the largely desert character of much of the Silk Road made me think it might look too similar to the Sahara. Then my eye caught the word Himalaya and I was immediately excited by the prospect. I had never been to any of the area before. The character of the series would be as high and mighty as Sahara was flat and mysterious. And no-one could accuse us of ‘going soft’ as we got older. We were under great pressure from the BBC to have a series ready for transmission no more than two years after Sahara, and as Himalaya also entailed the preparation of two books to go with the series, the pressure was very tight from the beginning. After two or three months of preliminary recces, we began filming on the Pakistan/Afghan border in mid-May 2003. Filming continued on and off, for a total of six months until our last shoot in Bhutan in April 2004. All the book text (over 100,000 words), photographs and layouts were ready for the printers by early June. The commentaries for the series were written and recorded through the summer and the first episode aired on BBC-1 on October 3rd 2004. Himalaya means “Abode Of Snow” and I think we all underestimated the physical demands of working at altitude. We’d climbed mountains in previous series, but never spent such sustained periods at extreme height. In Tibet we spent over a month working at, or well above, 4000 metres (over 13000 feet). Himalaya was not just about high mountains but high anxiety as well as we visited some of the political flashpoints of southern and central Asia. The Pakistani border, the disputed region of Kashmir, Tibet and Nagaland were all tense at times, but, ironically, the nearest we came to a dangerous confrontation was in tourist-friendly Nepal, where Maoist insurgents abducted our Ghurkha officers during filming. The spectacular beauty of the highest mountain range on earth and the profusion of different religions and small tribal communities fighting for their survival amongst these mountains combined to make this one of the most physical demanding and spiritually satisfying of all the journeys. I hope that by choosing to travel the entire 2,000 mile length of the range, we showed that there is much more to these mountains than Everest and Annapurna. For the first time, the vast spread and enormous influence of the Himalaya, winding its way through six countries, has been examined as a whole. If you look at a map the Himalaya range resembles a raised eyebrow above India. I hope this adventure will have raised a few eyebrows and opened a few eyes to these epic and magnificent lands.
If at times it was hell, the hell was always beautiful !
Signature
Michael Palin, London. October 2004.

Book of the week; week 13, 2005 Michael Palin

17 Comments

 1. Een schitterend boek! Op zich al heel leuk om aan goede vrienden cadeau te kunnen geven :gigg93:, maar je zult het maar cadeau krijgen …….., das pas feest. :party36:
  En dan de Himalaya zelf: Ik heb nog niet de eer gehad om er een keer echt zelf rond te dwalen :unsure10:, maar het lijkt me het einde …. dus ooit komt het er nog van, vast en zeker!! :pr79:

 2. inderdaad, je zou het maar kadoo krijgen
  hihi..
  en het mooiste zou dan ook nog mooi zijn als het getekent was door een paar goede vrienden.
  Peace :peace72:
  Esje

 3. Helemaal gelijk, Esje :unsure11: ….. dan is het pas echt een ‘collectors-item’….. dus veel geld waard!! :geld22:
  Dus Hanny, als ik jou was zou ik het maar in de kluis leggen, of in ieder geval goed bewaken. :sm10:

 4. ja want ik weet zeker nu het op een weblog staat veel mensen ht lezen, dus.. reken er maar op dat er geboden gaat worden..:eye19: maar hanny, laat je neit overhalen hoor!!!
  hihi
  Peace! :peace72:

 5. Nou het is echt wel een schitterend boek hoor, ik denk er niet over om hem te gaan veilen! Iedere keer als ik Michael Palin opensla denk ik weer met warme gevoelens aan jullie en vraag ik me af wanneer we samen een Himalayabestemming onveilig gaan maken!!! Lekker samen in die Chinese bus over de friendship highway richting Kathmandu en na vijf dagen niet douchen ook stinken als een yak… het heeft beslist iets hoor!:lol:

 6. Inderdaad, denk erom ….. het boek blijft in onze ‘familie’.
  En over die Himalaya-trip: nou, ik zie het al helemaal voor me …. en met een wasknijper op m’n neus kom ik die 5 dagen ook wel door….. zelfs makkelijk … want ik douche me nu ook maar 1 x in de week, haha, of hadden jullie dat nog niet gemerkt??
  :shh53:
  :unsure5:
  :wis74:
  (PS … niet schrikken …. de andere dagen ga ik in bad):zweet22:

 7. haha dies wel leuk gertie!
  en inderdaad lijkt me gezellig, maar gertie nemen we dan een extra koffer mee? voort geval we in de koffer moeten duiken, heb ik toch liever mijn eigen koffer?
  mja goed, ik wil het je niet aandoen dan he :wis74:
  Peace! :peace72:

 8. OK, afgesproken … nemen we allebei een extra koffer mee, kunnen we af en toe afwisselen met in de koffer duiken … (Ik kijk er nu al naar uit):sm07:
  Terwijl we in de ene duiken …. kan de andere koffer geventileerd worden. Effe frisse lucht erdoor is nooit weg natuurlijk!! :youk44:

 9. P.S.
  we hebben immers toch een ‘drager’ bij ons. :sm23:
  En dan geven we die af en toe een paar dirham extra …. voor het sjouwen :zweet22: …. ok?? (Denk je dat ie daar intrapt??):ques16:

 10. Ja en dan kan dat extra stuk oude kaas ook mooi mee:sm07:en je doet aan ontwikkelingswerk aan de basis:sm08::sm12:of je laat zo’n Marokkaan gewoon op de fiets jullie volgen:sad22:

 11. hey gertie ik heb een idee.. we moesten papa toch nog pakken voor dat Nina-incident.,… dus ik dacht.. drager…
  drager – papa, klinkt goed niet?
  tjah, ik bedoel dan blijft de fooi in de familie whaha 😉
  Peace! :peace72:

 12. Ja maar Esje, wie dacht jij dan anders dat ik bedoelde met die ‘drager’. Dat kon er toch maar 1 zijn. :sm04:
  En inderdaad, slim bedacht van je, dan geven wij hem fooi, kan ie ons daar op zijn beurt weer mooi van trakteren, :geld22: haha …. zo zitten we dubbel goed (én we hoeven geen koffers zelf te sjouwen, én we worden regelmatig getrakteerd.) Dat zal me een super-vakantie worden, haha !!:sm07:

 13. Beste Gertie : Ik ben zeker de drager : van de portemoinnee !. Dus kies maar eieren voor je geld, anders wordt er geen kebab en cous cous gegeten en andere lekkere dingen. ❗

 14. Ach Marcel, als je die portemonnee nou gewoon in die koffer van mij stopt, hoef ik helemaal niet te kiezen. Dan is het probleem opgelost. :unsure11:
  Jij draagt dan die koffer inclusief portemonnee. En ik weet uit ervaring hoe goed jij op de ‘vakantie-portemonnee’ kunt passen, dus dat komt helemaal goed met die couscous, kebab en al dat andere lekkers. :youk44:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: