Northern Light
Northern Light
If all naturally occuring heavenly phenomena, few come close to a night with a magnificent northern lights display. Flickering curtains of dancing light against the dark skies, northern lights is certainly one of the most spectacular of nature’s phenomena. The left picture shows a herd of stars makes tracks across northern lights in a time exposure taken when the temperature reached minus 58° F. [minus 50° C.].” Northern lights is the name of a light phenomenon often seen in the northern regions. The lights have been around since Earth formed an atmosphere -the dinosaurs saw it, early humans saw it and our descendants will se it. The scientific name for the phenomenon is “Aurora Borealis”, aurora for short. Auroras are caused by the interaction of energetic particles (electrons and protons) of the solar wind with atoms of the upper atmosphere. Such interaction is confined for the most part to high latitudes in oval-shaped zones that surround Earth’s magnetic poles and maintain a more or less fixed orientation with respect to the Sun. During periods of low solar activity, the auroral zones shift poleward. During periods of intense solar activity, auroras occasionally extend to the middle latitudes; for example, the aurora borealis has been seen as far south as 40° latitude in the United States. Auroral emissions typically occur at altitudes of about 100 km (60 miles); however, they may occur anywhere between 80 and 250 km (about 50 to 155 miles) above Earth’s surface.

Book of the week, week 39 Slovenian Antheme

11 Comments

 1. vanmorgen is er iets gezien door heel nederland veel mensen dachten dat het een vuurpijl was. maar zowel in noordholland als in breda was het gezien de radio liep over van smsjes en die gast had het zelf gezien en snapte het ook niet…
  hij had de sterrenwacht gebeld maar die wist niets…
  ze zouden het onderzoeken een een kwartier later weer contact op nemen…
  maar toen moest ik naar school heb het niet meer gehoord..
  t was niet meer op het nieuws dus ik weet niet wat het was..
  toch vind ik het leuk 🙂
  kusje*

 2. for once in my life, i want to be there to see this incomprehensible beauty of nature. for once in my life, god, i want to be in that twilight zone!!

 3. yes. you, me and essy girl. we could have essy’s younger sis and her dog with us too if they are willing. that would be wonderful. out of ordinary!

 4. Ik heb woensdagochtend ook die berichten gehoord op de radio, toen ik naar m’n werk ging, Es. Ik heb toen het antwoord van de sterrenwacht ook niet meer kunnen horen….. maar vanochtend zeiden ze op de radio dat het een meteorietenregen was geweest…..
  Heb jij als expert daar nog iets aan toe te voegen, webmaster?
  Jammer dat ik het verschijnsel zelf niet heb kunnen zien …… uh … ik was toen waarschijnlijk net bezig om naar al die andere rare dingen in Breda te kijken … ik kom gewoon tijd te kort hier in die wereldstad :wacko_tb:

 5. Nee, daar geef ik je helemaal gelijk in, webmaster. Daar is het bezoek van Beatrix, Alex en Maxima helemaal niets bij.
  Ik was dan ook uiterst vereerd …. heb de Alien zelfs persoonlijk mogen ontmoeten …. nog sterker … zelfs vaker dan 1 keer (niet verder vertellen hoor!!). Maar meer details vertel ik niet hoor …. :sealed_tb:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: